Via Laietana, 16. 5a planta
08003 Barcelona.
Tel. 93 481 27 81
fcg@ccoo.cat
 contrast  
Idiomes


  


arxiu històric
Activitats


Homenatge a les Brigades Internacionals

Dissabte 26 d'octubre, a les 11 h, a la Boca Nord del Túnel de la Rovira, Barcelona, tindrà lloc un homenatge a les Brigades Internacionals en commemoració del 81è aniversari del seu comiat de Barcelona. Els actes han estat organitzats per l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals de Catalunya i l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona.


Aturats en moviment

El proper dissabte 19 d'octubre, a la Plaça Urquinaona de Barcelona, a les 12:00 l'Ateneu Memòria Popular (del qual forma part la Fundació Cipriano Garcia – CCOO de Catalunya), ha organitzat uns actes per reivindicar la senyalització de la Plaça Urquinaona com a lloc de memòria democràtica. Presentació i debat del llibre Parados en movimiento i acció teatral, Salir del Pozo.


Valors republicans: Valors de futur. Feminisme. Drets de ciutadania

Jornada de debat sobre els valors republicans que formen part del patrimoni de les Comissions Obreres des de la seva fundació. L'acte tindrà lloc el proper dimarts, 10 de setembre de 2019, a les 11 hores, a la Sala d'Actes de la seu de CCOO de Catalunya, Via laietana 16, Barcelona.


75è aniversari de l'alliberament de París

El dimarts, 18 de juny, a les 19 h. Palau Centelles, Baixada de Sant Miquel, 8, Barcelona, tindrà lloc un homenatge a les persones que van participar fa 75 anys en l'alliberament de París i, en especial, a Lluís Martí Bielsa,


'Segle XX', revista catalana d'història, núm. 11

S'ha publicat el número 11 de "Segle XX, revista catalana d'història" que, amb una periodicitat anual, pretén informar sobre l'estat de la recerca històrica i els principals debats historiogràfics amb una voluntat crítica i plural.


"Clase, precariedad y ejército global de reserva en el capitalismo flexible. Algunas consideraciones en perpectiva histórica"

José Babiano, director del Area de Historia, Archivo y Biblioteca de la Fundación 1º de Mayo i Javier Tébar, director del Arxiu Històric de CCOO de Catalunya (Fundació Cipriano García) han publicat a la revista Anuari IET de Trabajo y Relaciones Laborales en el número sobre 'Presente y futuro del Trabajo'


La vaga del 14-D, ahir i avui

Han passat trenta anys de la vaga general del 14 de desembre de 1988 que va paralitzar el país. Des de llavors s'han produït nombrosos canvis econòmics, polítics, socials i culturals, però també hi ha aspectes semblants. Per tractar sobre la vaga del 14-D, ahir i avui, hem organitzat un acte amb les intervencions de José Luis López Bulla, secretari general de CCOO de Catalunya del 1976 al 1995; Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, i Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya.


Adhesió de la Fundació Cipriano García a la carta pública "40 años de Constitución, 40 años de impunidad"

La Fundació Cipriano García s'ha adherit a la carta pública "40 años de Constitución, 40 años de impunidad", aprovada en el 4.º Encuentro Estatal de Colectivos de Memoria Histórica y de Víctimas del Franquismo on es fa una crida perquè al Congrés en el qual s'acordi posar fi a la impunitat del franquisme.


Presentació del llibre 'Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona, 1956-1977', de Cristian Ferrer González

El proper dimarts 20 de novembre del 2018 tindrà lloc la presentació del llibre 'Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona, 1956-1977', de Cristian Ferrer González. L'acte se celebrarà a les 18.30 hores, a la sala de graus del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (avinguda Catalunya, 35, Tarragona).


ENSENYANT ELS GENOCIDIS A L'AULA

Els dies 15 i 16 de novembre de 2018, tindrà lloc la segona edició del seminari de transició de professors promogut per l'EUROM i el Memorial de la Shoah: ENSENYANT ELS GENOCIDIS A L'AULA, a la Sala de professorat de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, carrer d'Aribau, 2, i comptarà amb la participació de professorat i agents educatius de Portugal i Catalunya, entre d'altres, Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya.


Conferència-debat: "La sociedad del trabajo. Una perspectiva histórica"

El proper 24 d'octubre, a les 17.30 h, tindrà lloc la conferència debat: La sociedad del trabajo. Una perspectiva histórica, a càrrec del historiador Fernando Díez. Presentarà el professor d'Història de la Universitat de Barcelona, Juanjo Romero.


"Restes i rastres: memòries obreres, patrimoni i nous usos socials dels espais industrials"

El proper 19 d'octubre es celebrarà la jornada internacional “Restes i Rastres” amb el propòsit de debatre, reflexionar i fer balanç sobre les formes de resignificació del que van ser espais i arquitectures industrials després dels fenòmens de desindustrialització en algunes conurbacions europees, transformades avui en centres d'expressió de diferents realitats econòmiques, socials i culturals.


La noche en que los Beatles llegaron a Barcelona

El dimarts 16 d'octubre, a les 16 h, a la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, tindrà lloc la celebració d'una sessió conjunta dels seminaris GEXEL-CEDID i GREF-CEDID, dedicada a la novel·la 'La noche en que los Beatles llegaron a Barcelona', d'Alfons Cervera


Imagenes del pasado, políticas de memoria y ciencias sociales

La Xarxa d'Arxius Històrics de CCOO ha participat amb el taller Imagenes del pasado, políticas de memoria y ciencias sociales en el XIV Congreso de la Asociación de Historia Contemporánea, coordinat por José Babiano y Javier Tébar


CCOO de Catalunya lamenta la pèrdua del gran historiador i gran amic, Josep Fontana

A l'edat de 86 anys, avui ens ha deixat el gran historiador Josep Fontana. CCOO de Catalunya lamenta especialment la seva mort ja que era un gran col·laborador i gran amic del sindicat. Fontana era membre del Consell Assessor de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya i president del Jurat del Premi Àngel Rozas a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells que organitza la Fundació Cipriano Garcia de CCOO de Catalunya.


Denúncia davant el Consell de Drets humans de Nacions Unides sobre la impunitat dels crims contra la humanitat a Espanya

S'ha organitzat un acte a Ginebra per denunciar la persistència de les polítiques d'impunitat mantingudes per l'Estat espanyol sobre els crims contra la humanitat durant la Guerra Civil i els 40 anys de dictadura franquista.


Jornada de portes obertes: Dia Internacional dels Arxius

Demostracions guiades sobre els instruments de consulta de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, el dia 8 de juny , amb motiu del Dia Internacional dels Arxius.


Exposició: 'El Manifest comunista. Un fantasma recorre Europa'

En la commemoració del bicentenari del naixement de Karl Marx, l'exposició "El Manifest comunista. Un fantasma recorre Europa" de J.F. Mota s'inaugura al CRAI Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història de la UB, el 22 de maig i romandrà oberta al públic fins al 17 de juny.


Seminari “Gregorio López Raimundo i el PSUC”

El Seminari Permanent d'Història del PSUC amb la col·laboració del MUHBA organitza un seminari sota el títol “Gregorio López Raimundo i el PSUC” que tindrà lloc al MUHBA, (plaça del Rei, s/n.), Sala de Martí l'Humà, el dilluns 11 de juny de 2018, a les 16.30 h. Entrada gratuïta. Es recomana reserva prèvia.


Presentació del llibre El oficio de resistir. Miradas de la izquierda en Andalucía durante los años sesenta

Aquest assaig descriu i analitza les activitats intel·lectuals, sindicals i universitàries que es van desenvolupar a la dècada dels seixanta a Andalusia, així com el paper que la immigració andalusa i d'altres regions va tenir en la lluita política i sindical de Catalunya


'El Jove Karl Marx': cinema i debat

En el bicentenari del naixement de Karl Marx i en el marc del Maig de la cultura i el treball, el proper dissabte 5 de maig, a les 10.30,es dedicarà al Born (Sala Moragues, pl. Comercial, 12 de Barcelona) una sessió matinal a recordar l'efemèride amb la pel·lícula 'El Jove Karl Marx', en que el director haitià Raoul Peck recrea la seva joventut.


Exposició: El Manifest comunista. Un fantasma recorre Europa

En el marc del Maig de la Cultura i el Treball 2018, el dijous, 3 de maig, a les 18 hores, tindrà lloc la inauguració de l'exposició El Manifest comunista. Un fantasma recorre Europa, que romandrà oberta al públic fins al 15 de maig


Presentació del llibre 'Vides truncades. Repressió, víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980)', de David Ballester Muñoz

L'acte tindrà lloc el proper 18 d'abril, a les 19 h, al Museu d'Història de Catalunya, plaça de Pau Vila 3, de Barcelona.


Presentació del llibre "Verdugos impunes. El franquismo y la violación sistémica de los derechos humanos"

Presentació del llibre Verdugos impunes. El franquismo y la violación sistémica de los derechos humanos, de José Babiano, Gutmaro Gómez, Antonio Míguez, i Javier Tébar. L'acte tindrà lloc el 13 d'abril, a les 19 h, a la Llibreria La Central del Raval, carrer Elisabets, 6, Barcelona


Les esquerres al sud d'Europa. 1968 -1982. Debat + cinefòrum

El 19 d'abril tindrà lloc una taula rodona, prenent com a punt de partida el llibre: En el laberinto. Las izquierdas del sur de Europa (1968-1982). El programa tancarà amb la projecció del documental "Spagna '68", d'Helena Lumbreras. L'acte es celebrarà a partir de les 18 h., a l'Aula Ramon i Cajal de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 585.


Exposició: El Congrés de Cultura Catalana. El paper de la classe treballadora en la lluita per les llibertats nacionals

Del 9 al 24 d'abril, podeu veure l'exposició: El Congrés de Cultura Catalana. El paper de la classe treballadora en la lluita per les llibertats nacionals a la seu de CCOO de Cornellà de LLobregat


Presentació del llibre: Clase antes que nación.

Dimecres, 21 de març de 2018, a les 19 h., a l'Speakers' Corner. Espai l'Assemblea, a la seu de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, soterrani, Barcelona), tindrà lloc la presentació del llibre, editat per José Luis Oyón: Clase antes que nación. Trabajadores, movimiento obrero y cuestión nacional en la Barcelona metropolitana, 1840-2017,


Congrés de Cultura Catalana: el paper de la classe treballadora en la lluita per les llibertats nacionals

Dilluns 19 de març a les 18.30 h, a l'Àgora del Museu de les Aigües, ctra. de Sant Boi, 4-6, Cornellà de Llobregat. tindrà lloc la conferència - debat, organitzada per la Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya sota el títol: El Congrés de Cultura Catalana: el paper de la classe treballadora en la lluita per les llibertats nacionals, a càrrec d'Ignasi Riera, escriptor i periodista.


2018: Centenari del naixement de Marcelino Camacho

Enguany se celebra el centenari del naixement de Marcelino Camacho. CCOO de Catalunya va realitzar un homenatge el passat dimecres 7 de febrer de 2018.


Entrevista a Juanma Garcia

La revista “La Corbella. Revista d'estudis literaris del Camp de Tarragona” ha publicat una entrevista a Juanma Garcia, arxiver de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya


Ha sortit el número 10 de 'Segle XX, revista catalana d'història'

S'ha publicat el número 10 de Segle XX, revista catalana d'història.


Presentació del llibre 'Els cristians i el moviment obrer. L'experiència catalana durant el franquisme'

Dimarts, 30 de gener de 2018, a les 18 h, a l'Speakers' Corner-Espai l'Assemblea, a la seu nacional de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, soterrani, Barcelona), tindrà lloc la presentació del llibre Els cristians I el moviment obrer. L'experiència catalana durant el franquisme, d'Emili Ferrando.


La llibertat sindical: "Ahir, la seva conquesta; avui, la seva extensió. 1977 -2017"

Jornada de debat sobre el passat i present de la llibertat sindical. Ara fa 40 anys que es va aprovar la Llei 19/1977 de llibertat sindical que va representar la legalització de les organitzacions sindicals, en un període que va representar el trànsit d'un règim dictatorial a un sistema democràtic i que es va consagrar la Constitució de 1978 com un dret fonamental i que avui, amb les polítiques neoliberals s'intenta limitar.


Congrés internacional La hibernació de la granota, 10 anys de Lleis de la Memòria i politiques a Espanya i Catalunya (2007-2017).

Del 28 al 30 de novembre tindrà lloc el Congrés Internacional “La hibernació de la granota, 10 anys de Lleis de la Memòria i politiques a Espanya i Catalunya (2007-2017)” a la Universitat Central de Barcelona (Plaça Universitat).


Recordant Cipriano García

La Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Castelldefels, ha organitzat l'acte “Recordant Cipriano García”, que tindrà lloc a Castelldefels el proper dia 20 de novembre de 2017, a les 18 hores, al temps que inaugurarà l'exposició “Cipriano García. Els valors de la dignitat obrera”.


Debat sobre "Treball esclau. Passat i present"

La Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya organitza un debat sobre Treball esclau. Passat i present, en el marc de la Setmana del Treball Digne que organitza la Fundació Pau i Solidaritat. L'acte tindrà lloc el proper dijous 30 d'octubre a les 18 hores a Speakers' Corner - Espai l'Assemblea, a la seu de CCOO de Catalunya (Via Laietana,16, soterrani, Barcelona).


Congrés internacional sobre la revolució russa, del 25 al 27 d'octubre del 2017, a Barcelona

Amb motiu de la commemoració del centenari de la Revolució Russa (1917-2017), del 25 al 27 d'octubre del 2017, es celebrarà a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, un congrés internacional sobre la revolució russa.


Acte en memòria del que ha representat la Presó Model

L'acte té per objectiu "acomiadar" la presó Model, un cop aconseguit l'alliberament de l'espai per al seu ús per la ciutadania. A l'acte hi va haver el testimoni de persones preses i de familiars.


Acció Perímetre, Presó de Dones de Les Corts. Marcació temporal de la presó desapareguda

L'acció té per objectiu marcar temporalment el perímetre de la desapareguda Presó de Dones de les Corts, -“Prisión Provincial” durant la dictadura franquista entre els anys 1939 i 1955, evidenciant els límits de l'antic emplaçament; reproduint de forma efímera una part dels vestigis territorials desapareguts.


AJORNAT: Debat sobre Treball esclau. Passat i present.

Farem un dialeg entre el treball esclavitzat en el passat i el que va representar en l'estructura econòmica i social de la ciutat de Barcelona i el que avui significa el treball d'explotació severa al món i com ens interpela. En aquest acte es presentarà la guia de l'itinerari Barcelona, llegats de l'esclavitud i l'abolicionisme. Hi intervindran: Javier Laviña, professor d'història d'Amèrica de la Universitat de Barcelona i Michela Albarello, secretària d'Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya.


11 de setembre: acte d'homenatge a Salvador Allende

CCOO de Catalunya participarà en l'acte d'homenatge a Salvador Allende que tindrà lloc el proper 11 de setembre, a les 10.30 h, a la plaça de Salvador Allende del barri del Carmel de Barcelona.


CCOO de Catalunya lamenta la mort de Montserrat Avilés, històrica advocada laboralista compromesa amb els drets i les llibertats dels treballadors i les treballadores

CCOO lamenta profundament la mort de l'advocada laboralista Montserrat Avilès, molt vinculada a la història del nostre sindicat i compromesa amb la defensa dels drets i les llibertats dels treballadors i les treballadores del nostre país. El despatx laboralista que compartí amb el també advocat Albert Fina esdevingué una referència en la defensa dels drets dels treballadors durant el franquisme. Els fons del despatx estan dipositats a l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya.


Una delegació de CCOO de Catalunya visita la presó Model

Una delegació de CCOO de Catalunya ha visitat la presó Model just un mes després del seu tancament. A la delegació, hi han participat alguns companys que van estar tancats en aquesta presó per lluitar, des de la clandestinitat, contra la dictadura de Franco i en defensa dels drets dels treballadors i treballadores.


La Lola fa 100 anys

El proper dijous 29 de juny, a les 19 h. tindrà lloc un acte homenatge a “la Lola” del Poblenou, amb motiu dels seus 100 anys, al Centre Moral i Cultural del Poblenou, c. Pujades, 176, Barcelona.


60 anys del Seat 600, 60 anys de lluita. Exposició: "SEAT 600, motor de llibertat"

Amb motiu del 60è aniversari de la fabricació del Seat 600, al vestíbul de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16) acull fins al 27 de juliol l'exposició "Seat 600, motor de llibertat".


Pel nom de tots i de totes: La Model és La Model

Manifest sobre el nom que ha de dur La Model. Associacions memorialistes rebutgen amb tota fermesa que La Model, l'espai i l'edifici memorial porti un nom diferent al que li és propi, i que la ciutadania ha fet seu. La Model és La Model.


Presentació del llibre 'No tengáis miedo de lo nuevo. Trabajo y sindicato en el capitalismo globalizado', de José Luis López Bulla i Javier Tébar Hurtado

El dimecres 14 de juny, a les 19 hores, a la sala 42 de la seu de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, de Barcelona), tindrà lloc la presentació del llibre: 'No tengáis miedo de lo nuevo. Trabajo y sindicato en el capitalismo globalizado', de José Luis López Bulla i Javier Tébar Hurtado,


Jornada de portes obertes: 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius

El divendres 9 de juny, de 10 a 14 h, tindrà lloc una Jornada de portes obertes a l'Arxiu de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, soterrani,Barcelona), amb una visita guiada i gratuïta.


Premi Ángel Rozas, a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya convoca la 5a edició del Premi Ángel Rozas, a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells. Aquest premi, de caràcter biennal, consisteix en la publicació i la distribució del treball guanyador. El termini d'admissió d'originals finalitza el 28 de setembre del 2018, a les 17 hores.


40 anys de la matança d'Atocha

CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf retran un homenatge als advocats laboralistes d'Atocha, quaranta anys després de la matança. L'acte es celebrarà el divendres 26 de maig a les 18:00 hores als locals de CCOO de Cornellà de Llobregat,


Acte central Primer de Maig

Dintre dels actes del 1r de Maig d'enguany, el dijous 27 d'abril a les 17:00h a la sala d'actes de CCOO a Cornellà, l'Aula Garcia Nieto es va presentar la projecció del documental "El Cinturón Rojo".


La lluita per la devolució del Patrimoni Sindical. L'ocupació del sindicat vertical a Mollet

Acte en commemoració de l'ocupació del sindicat vertical a Mollet, el 29 d'octubre de 1979 en la lluita per la devolució del Patrimoni Sindical, amb la participació de José Luis López Bulla, el dilluns 24 d'abril a Mollet.


40 Anys de la massacre d'Atocha. Una acció criminal, un antemptat contra la democràcia

Acte de record de la massacre d'Atocha, amb Alejandro Ruiz-Huerta, sobrevivent dels fets que ens farà un relat i el seu significat, a Sabadell, el divendres 21 d'abril a les 19 hores.


CCOO lamenta la mort d'Apolo Giménez, històric sindicalista del Vallès Occidental

Lluitador incansable contra la repressió franquista, va ser acomiadat durant mes d'un any a Condiesel, junt amb altres companys, per defensar unes condicions de treball dignes.


CCOO lamenta la mort d'Enric Pubill, president de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme

Enric Pubill, lluitador antifranquista, que patí presó prop d'onze anys, era el president de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme i president del Consell de Participació del Memorial Democràtic


Presentació del llibre 'Los desaparecidos de Franco', de Francisco Moreno

El proper dimecres, 29 de març del 2017, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre 'Los desaparecidos de Franco, un estudio factual y teórico en el contexto de los crímenes internacionales y las comisiones de la verdad', de Francisco Moreno, a la seu de Blanquerna, c/ Alcalá, núm. 44, de Madrid.


Seminari internacional: "Narratives de la memòria sobre la violència de l'Estat: el parlar del victimari"

El dimecres 22 de febrer de 2017, de 9,30 a 14,00 h., a la Sala - Auditori de “El Born Centre de Cultura i Memòria”, carrer Comercial, 5, Barcelona, tindrà lloc el Seminari internacional: Narratives de la memòria sobre la violència de l'Estat: el parlar del victimari,


Presentació del llibre: Can Ricart i el patrimoni industrial de Barcelona

El dimecres 1 de febrer de 2017, a les 18 h., tindrà lloc la presentació del llibre Can Ricart i el patrimoni industrial de Barcelona, de Salvador Clarós i Ferret, a l' Speakers' Corner Espai l'Assemblea, a Barcelona, la seu de CCOO de Catalunya, Via Laietana 16, soterrani.


'Segle XX, Revista Catalana d'Història'

S'ha publicat el número 9 de 'Segle XX, Revista Catalana d'Història', que, amb una periodicitat anual, pretén informar sobre l'estat de la recerca històrica i els principals debats historiogràfics amb una voluntat crítica i plural.


Actes en memòria de les víctimes de l'Holocaust

La Fundació Cipriano García i altres entitats memorialistes col.laboren en els Actes institucionals en commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust


CCOO lamenta la mort de Manuel Andreu, històric sindicalista i activista veïnal

President de la FAVB entre el 1998 i el 2004.


Projecció del documental: España en dos trincheras. La Guerra Civil en color

"España en dos trincheras. La Guerra Civil en color" és una experiència audiovisual pionera al nostre país, i aporta una nova visió al drama de la Guerra Civil espanyola gràcies al rigor documental, al seu pols narratiu, a l'espectacularitat del color, a un nou so realista ja una banda sonora plena d'emoció.


Setze organitzacions reclamen que es jutgin els crims franquistes comesos a Barcelona

Demanen a l'Ajuntament de Barcelona que interposi una querella criminal perquè s'investigui, jutgi i condemni els responsables directes i indirectes.


Acte commemoratiu sobre les vagues del Baix Llobregat de 1976

El proper 1 de desembre, a les 18,00 h, tindrà lloc a la seu de CCOO de Cornellà de Llobregat, Ctra. d'Esplugues, 68 (Baix Llobregat), un acte commemoratiu dels 40 anys de les vagues al Baix Llobregat. Convoca l'Aula de formació Joan N. Garcia-Nieto de CCOO amb l'Associació per a la Memòria Històrica i democràtica del Baix Llobregat.


CCOO de Catalunya lamenta la mort de l'històric advocat laboralista, Francesc Casares

Va orientar el seu despatx cap a la defensa de treballadors i, durant els anys de la dictadura franquista, a la defensa davant del Tribunal d'Ordre Públic dels perseguits en la lluita per les llibertats democràtiques, entre els quals una gran quantitat de militants de les Comissions Obreres.


Visita guiada: "Això em va passar. De tortures i d'impunitats, 1960-1978"

Visita guiada de l'exposició "Això em va passar. De tortures i d'impunitats, 1960-1978", al Born Centre de Cultura i Memòria, els dies 11 i 18 de novembre, a les 13h, i els dijous 17 i 24 de novembre, a les 18 h.


L'esquerra al sud d'Europa durant la dècada del 1970

Jornada internacional de debat centrada en l'anàlisi i la interpretació de les dinàmiques i dels canvis històrics (socials, culturals, econòmics i polítics) que es van produir a les societats del sud d'Europa als anys setanta, quan es compleixen 40 anys de les grans mobilitzacions socials que van produir-se l'any 1976, durant el procés de transició de la dictadura a la democràcia a Espanya.


Seat: inauguració del carrer d'Antonio Ruiz Villalba

En els actes commemoratius del 45è aniversari de l'assassinat de l'obrer de SEAT, Antonio Ruiz Villalba, el proper 18 d'octubre tindrà lloc la ofrena floral i la inauguració del carrer que durà el seu nom a la Zona Franca


Sabadell 1976. La vaga general

En el marc de la commemoració de la vaga general del 1976 de Sabadell, l'exposició de la memòria democràtica (1939-1976) de la Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya es podrà visitar al centre cívic de Sant Oleguer.


Homenatge a les Brigades Internacionals

Dissabte 22 d'octubre, a les 11 h, al Monument a les Brigades Internacionals (Boca Nord del Túnel de la Rovira, Barcelona), tindrà lloc un homenatge a les Brigades Internacionals, organitzat per l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals de Catalunya i l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona.


Fem nostre l'espai de La Model

La Plataforma ciutadana "Fem nostre l'espai de La Model" convoca uns actes reivindicatius per recuperar l'Espai de La Model pel barri de l'Esquerra de l'Eixample, el dies 2 i 5 d'octubre de 2016.


Exposició "Això em va passar. De tortures i d'impunitats, 1960-1978"

L'exposició "Això em va passar. De tortures i d'impunitats, 1960-1978", forma part del programa Evocacions de la ruïna i estarà al Born, CCM del 27 de setembre del 2016 al 8 de gener del 2017. L'acte d'inauguració tindrà lloc el 27 de setembre a les 19 hores.


La Red de Archivos de CCOO present en el XIII Congrés d'Història Contemporània

La Red de archivos de CCOO, a la que pertany l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, ha estat present en el XIII Congrés d'Història Contemporània, que ha tingut lloc a Albacete del 21 al 23 de setembre.


La massacre d'Atocha. Una acció criminal

Acte de record de la massacre d'Atocha, amb Alejandro Ruiz-Huerta, sobrevivent dels fets que ens farà un relat i el seu significat, a la Nova Jazz Cava de Terrassa, el divendres 23 setembre a les 19 hores.


Jornades sobre la Revolució Russa del 1917

Del 24 al 27 d'octubre de 2016, es celebraran les Jornades sobre la Revolució Russa del 1917, a la UAB, en motiu de la commemoració del Centenari de la Revolució Russa. Aquestes jornades han estat organitzades pel Grup de Recerca sobre l'Època Franquista (GREF-CEFID) i la Comissió del Centenari de la Revolució Russa.


Segon Congrés d'Història del PSUC: 1936-2016

Amb motiu del 80è aniversari de la fundació del Partit Socialista Unificat de Catalunya, PSUC, el Grup d'Estudis República i Democràcia (GERD) de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes i la Fundació Nous Horitzons organitzen el Segon Congrés d'Història del PSUC els dies 6,7 i 8 d'octubre de 2016, al Museu d'Història de Catalunya, Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3, 08003 Barcelona.


Ha mort Leopoldo Espuny, històric advocat de CCOO

Condol a família i amics.


9 de Juny, jornada de portes obertes a l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya

El 9 de juny, tindrà lloc una Jornada de portes obertes a l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, via Laietana ,16, soterrani, Barcelona, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius. La visita serà guiada.


Dictadures i impunitat. Guatemala: arxius i drets humans

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. La Fundació Cipriano García, la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya, amb la col·laboració de Arxivers sense Fronteres, organitzen una Jornada sobre Dictadures i impunitat. Guatemala: arxius i drets humans. Es presentarà el projecte de recuperació de l' Arxivo Històrico de la Policía Nacional de Guatemala


El darrer passatge. Les últimes hores de la vida a l'exili de Walter Benjamin a Portbou

El proper dissabte 4 de juny, es farà una visita guiada a Portbou, per tal de recordar a Walter Benjamin i a totes les persones que van haver de fugir de la barbàrie. Organitza la Secretaria de Cultura i la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya.


Presentació del llibre 'Cultura clandestina. Los intelectuales del PSUC bajo el franquismo de Giaime Pala'

El divendres, 3 de juny es presenta el llibre Cultura clandestina. Los intelectuales del PSUC bajo el franquismo, amb la intervenció dels historiadors Angel Duarte, José Luis Martín Ramos i l'autor Giaime Pala


Festa reivindicativa per la Model

El proper diumenge, 29 de maig, de 12 a 14 hores, a l'espai alliberat de la presó, entre els carrers Rosselló i Entença, se celebrarà una festa reivindicativa per recuperar per la ciutat l'espai que ocupa la presó Model.


40 anys de la tancada de les dones dels treballadors de Motor Ibérica

Dissabte, 21 de maig, coincidint amb els 40 anys de la tancada de les dones dels treballadors de Motor Ibérica amb motiu de la històrica vaga d'aquesta empresa, es farà un acte reivindicatiu d'homenatge a les dones que es van tancar a l'església de Sant Andreu del Palomar. L'acte tindrà lloc a les 10.30 hores als jardins que hi ha al costat de l'església, plaça Orfila de Barcelona. Convoca l'Agrupació de Jubilats de CCOO de Nissan


Presentació de dos llibres sobre la Guerra Civil (1936-1939)

Presentació dels llibres de l'historiador José Luis Martín Ramos: "La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937" i "Territori capital. La Guerra Civil a Catalunya, 1937-1939"


Mor Ramón Jurado, un dels històrics fundadors de CCOO de Catalunya

Ha mort Ramón Jurado, històric sindicalista que va participar a l'assemblea de Sant Medir on es va fundar CCOO de Catalunya i d'on va sorgir la seva tasca de formar CCOO a l'empresa ESESA del ram de l'energia. En Ramón tenia 84 anys, encara que feia anys que patia una llarga malaltia que l'ha tingut aïllat dels seus companys de lluita i treball.


'E.P. Thompson. Marxisme i història social' de J.Sanz, J. Babiano, F. Erice (Eds).

Recull de les intervencions de Jornadas de debate medio siglo después. E. P. Thompson y la formación de la clase obrera en Inglaterra, celebrades a Madrid, el juny de 2013.


Mor Saturnino Bernal, històric sindicalista de CCOO del Vallès Occidental

Ahir va morir l'històric sindicalista de CCOO al Vallès Occidental, Saturnino Bernal, a l'edat de 76 anys. Referent de la lluita obrera en aquest territori, el Satur va ser responsable de CCOO a Cerdanyola del Vallès.


14 d'abril: 85è aniversari de la proclamació de la II República i homenatge a Maria Salvo

14 d'abril: 85è aniversari de la proclamació de la II República i homenatge a Maria Salvo


Exposició: 85è aniversari de la II República Espanyola

“República, memòria històrica, valors de futur”, exposició commemorativa dels 85 anys de la proclamació de la II República Espanyola. Del 14 al 21 d'abril del 2016, al vestíbul de la seu central de CCOO de Catalunya, Via Laietana, 16 (Barcelona).


CCOO lamenta la mort de Dolors Solís, històrica activista sindical i feminista

CCOO lamenta la mort de la històrica sindicalista de CCOO i activista veïnal i feminista Dolors Solís Donat


Debat: Les 3 Xemeneies, símbol de lluita obrera al Barcelonès Nord

El proper 5 d'abril, CCOO del Barcelonès Nord ha organitzat una xerrada – debat sota el títol: Les 3 Xemeneies, símbol de lluita obrera al Barcelonès Nord. Quin és el seu futur? que proposem des de CCOO?.


UAB: Dictadura franquista i transició democràtica. 50 anys de la caputxinada

En el marc de la col·laboració de la Fundació Cipriano García i la Universitat Autònoma de Barcelona, s'ha organitzat, a la Facutat de Dret, l'assignatura Dictadura franquista i transició democràtica. 50 anys de la caputxinada.


Segle XX, revista catalana d'història

Ha sortit el número 8 de Segle XX, revista catalana d'història, que podeu consultar per Internet de forma gratuïta.


Homenatge a Marcelino Camacho

Presentació d'un nova edició de les memòries de Marcelino Camacho: 'Confieso que he luchado' amb motiu del cinquè aniversari de la seva mort.


Moviment obrer i emigració. Homenatge a Cipriano García

Homenatge a Cipriano García. Conferència de Rosa Sans sobre Moviment obrer i emigració, el dimarts 19 de gener de 2016 a les 19 h., al Centre Cultural Blanquerna, (c. Alcalà 44, Madrid),


Presentació del llibre Gobernadores. Barcelona en la España franquista (1939-1977), escrit per Javier Tébar i d'altres

El dijous 14 de gener de 2016, a les 19 hores, al Museu d'Història de Barcelona, MUHBA, Plaça del Rei, (Barcelona), tindrà lloc la presentació del llibre Gobernadores. Barcelona en la España franquista (1939-1977), escrit per Javier Tébar, Manel Risques, Martí Marín i Pau Casanellas.


Debat amb els candidats al 20D: Quines són les propostes sobre Memòria Històrica?

Debat sobre transmissió i coneixement del passat: la memòria com a política pública, el proper 9 de desembre a la sala Ramon y Cajal de la Universitat de Barcelona a les 17 hores.


4a edició del Premi Ángel Rozas 2016 a la Recerca en Ciències Socials per a Investigadors i Investigadores novells

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya convoca la 4a edició del Premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials per a Investigadors i Investigadores Novells. El termini d'admissió d'originals finalitza el 23 de setembre del 2016, a les 17 hores.


Seminari internacional: L'esquerra a la transició espanyola

Els dies 26 i 27 de novembre de 2015, la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres va acollir el seminari internacional "L'esquerra a la transició espanyola", organitzat per conèixer els resultats assolits i contrastar-los amb altres treballs internacionals.


VII Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Els dies 20 i 21 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona, tindran lloc les VII Jornades d'Arxivers sense Fronteres. Enguany tractaran la relació entre arxius, drets humans i democràcia.


Acte d'inauguració de l'Espai l'Assemblea

El proper 20 de Novembre de 2015, a les 17 hores, a la seu central de CCOO de Catalunya, Via Laietana 16, Sotan, Barcelona, tindrà lloc l'acte d'inauguració de l'Espai L'Assemblea, Exposició permanent CCOO 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014) i Speakers' Corner. espai de debat obert per a la transformació social


Justícia pels crims del franquisme

El proper 20 de novembre se celebrarà l'acte final de la campanya «Justícia pels crims del franquisme», organitzat per Òmnium Cultural, amb la col·laboració CCOO i nombroses entitats més i el suport de Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona. L'acte tindrà lloc a les 19 h, davant la presó Model de Barcelona, en la confluència del carrer Rosselló amb el carrer Nicaragua.


Franco 40/40, proposta multidisciplinar de l'Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona per revisitar els 40 anys de la mort de Franco

Les activitats inclouen conferències, cinema i exposicions amb l'objectiu d'analitzar els 40 anys de dictacura repressiva a casa nostra i també els 40 anys de democràcia a través de moltes disciplines com cinema, art, activitats acadèmiques


SEAT: Homenatge a la memòria d'Antonio Ruiz Villalba

El passat 18 d'octubre de 2015, es va celebrar un homenatge a la memòria d'Antonio Ruiz Villalba, treballador de la SEAT, que el 18 d'octubre de 1971 va caure mortalment ferit pels trets de la policia franquista durant l'ocupació de la fàbrica en defensa dels drets sindicals i la dignitat i la llibertat de la classe obrera


CCOO, amb les victímes de la repressió de la dictadura franquista

El passat 8 de setembre, el Govern de la Generalitat de Catalunya va proclamar el 15 d'Octubre com a Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i les Víctimes de la Repressió del Franquisme. La data coincideix amb el 75è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys, màxim representant institucional dels ciutadans i ciutadanes d'aquest país.


XVIII Jornades sobre la Història a través del Cine

Javier Hurtado, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, Fundació Cipriano García, intervindrà el proper dimecres 7 d'octubre en la ponència sobre la pel·lícula 'Siete días d'enero' (1979), de Juan Antonio Bardem, en el marc de les divuitenes jornades sobre la història a través del cine, que se celebren a Vitòria.


Presentació del llibre: 'Gobernadores. Barcelona en la España franquista (1939-1977)'

El 29 de setembre del 2015, a les 19 hores, al Pati Llimona, C/ de Regomir, 3 (Barcelona), tindrà lloc la presentació i debat al voltant del llibre 'Gobernadores. Barcelona en la España franquista (1939-1977)', escrit per Javier Tébar, Manel Risques, Martí Marín i Pau Casanellas.


Taula rodona: 27-S, propostes polítiques envers la memòria històrica

Entitats memorialistes, institucions i centres d'estudis han organitzat una taula Rodona en la qual les diferents candidatures que concorren a les eleccions del 27-S puguin exposar les seves polítiques en relació amb el tema de la memòria històrica, la institució del Memorial Democràtic i la relació en general del futur govern amb les entitats memorialistes. L'acte tindrà lloc el proper dilluns, 21 de setembre de 2015, a les 17.30 h, a la sala de premsa de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, de Barcelona).


IX Trobada Internacional d'Investigadors del Franquisme

Amb el subtítol de "80 anys de la Guerra Civil Espanyola", la trobada tindrà lloc a Granada, els propers 10 i 11 de març del 2016


Publicades les actes de la Conferència internacional sobre vagues i conflictes socials

Podeu consultar les actes de la Conferència internacional sobre vagues i conflictes socials, amb la ponència sobre "La huelga general en el siglo XX español: retórica, mito e instrumento"


'La Pegaso: nuestra fábrica. Las CCOO como las habíamos imaginado (1966-1985)'

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya us convida a la presentació del llibre de la col·lecció “Materials d'Història de l'Arxiu”: "La Pegaso: nuestra fábrica. Las CCOO como las habíamos imaginado (1966-1985)"


III Congrés Internacional sobre Vagues i Conflictes Socials: aproximacions històriques combinades a la conflictivitat

Entre el 16 i el 19 de juny, la Facultat de Filosofia i Lletres i la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB acullen el III Congrés Internacional sobre Vagues i Conflictes socials. Formen part del Comitè Organitzador José Babiano (Fundació 1 de Maig) i Javier Tébar (Fundació Cipriano García). Hi participen historiadors i historiadores de l'Argentina, el Brasil, Portugal, Espanya, Itàlia, Holanda, Gran Bretanya, França, Alemanya, Japó i Sud-àfrica.


Jornada sobre el dret ciutadà de conèixer el passat: patrimoni històric, món digital i protecció de dades

En el marc de la celebració anual del Dia Internacional dels Arxius, la Fundació Cipriano García ha organitzat una jornada d'estudi el passat dia 8 de juny del 2015, a partir de les 10 h del matí, al CaixaForum, a l'avinguda Ferrer i Guàrdia, 6-8, 08038 Barcelona.


9 de Juny, Dia Internacional dels Arxius

Els arxius són un instrument insustituible en la preservació de la història i la Memòria. L'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya se suma a la celebració del Dia Internacional dels Arxius.


Recordant Cipriano García: pensament, compromís i militància

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya, amb motiu del 20è aniversari de la mort de Cipriano García, ha organitzat l'acte ”Recordant Cipriano García: pensament, compromís i militància”, que ha tingut lloc el dilluns 18 del maig del 2015, a les 18.30 h, a la seu nacional de CCOO de Catalunya, Via Laietana, 16, 08003 Barcelona.


Els arxius de la repressió a Espanya: clau de la impunitat del franquisme

El 22 abril del 2015 la premsa s'ha fet ressò de l'aparició d'un informe de la Direcció Superior de Policia de Granada, datat el 9 de juliol del 1965. En ell s'hi reconeix que l'assassinat de Federico García Lorca, a l'agost del 1936, va ser un crim d'estat.


Finalitza l'exposició “CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)”

El proper 3 de maig del 2015, tancarà les seves portes l'exposició “CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)”, inaugurada el passat 20 de novembre del 2014, en el marc de la commemoració del 50è aniversari de Comissions Obreres de Catalunya, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3. Palau de Mar, Barcelona),


Paco Camarasa: "Classe obrera i sindicalisme en la transició política espanyola: la mirada del detectiu Carvalho i la de Manuel Vázquez Montalbán", a l'Speakers' Corner

El dimecres 29 d'abril del 2015, a les 18.30 h, Paco Camarasa, llibreter i propietari de la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta (Barcelona), ens va parlar del significat i les raons de la renovació de la novel·la negra partir de l'obra de Manolo Vázquez Montalbán. Ho feia a l'espai Speakers' Corner, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3. Palau de Mar, Barcelona).


Marc Andreu i Acebal: 'Barris, veïns i democràcia', a l'Speakers' Corner

El dimecres 22 d'abril, a les 18.30, el periodista i historiador català Marc Andreu i Acebal ha presentat el seu llibre "Barris, veïns i democràcia. Els moviments populars i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)", a l'Speakers' Corner, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3. Palau de Mar, Barcelona).


Teresa Torns: “Els temps, els treballs i la conciliació”, a l'Speakers' Corner

Teresa Torns, professora de sociologia de la UAB i membre del Quit, ha debatut a l'Speakers' Corner sobre “Els temps, els treballs i la conciliació”. Feia la presentació Susana Narotzky, catedràtica d'antropologia cultural de la UB. L'acte ha tingut lloc el dimecres 15 d'abril del 2014, a les 18.30 hores, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, al Palau de Mar).


Joan Benach: 'Sin trabajo, sin derechos, sin miedo. Las reformas laborales y sus efectos sobre el trabajo', a l'Speakers' Corner

Joan Benach, professor de salut pública a la UPF i director del grup d'investigació GREDS-EMCONET, ha presentat el llibre 'Sin trabajo, sin derechos, sin miedo. Las reformas laborales y sus efectos sobre el trabajo'. L'acte va tenir lloc el 8 d'abril de 2015, a les 18.30 h, a l'espai de debat Speakers' Corner, dins de l'exposició del 50 aniversari de la fundació de CCOO de Catalunya, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila 3, de Barcelona).


Isidor Boix “Sindicalisme i solidaritat dins d'un món global” a l'Speakers' Corner

Isidor Boix ha debatut sobre “Sindicalisme i solidaritat dins d'un món global”. L‘acte tindrà lloc el proper dimecres 25 de març, a les 18.30 h, a l'espai de debat Speakers' Corner, dins de l'exposició del 50è aniversari de la fundació de CCOO de Catalunya, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila 3, de Barcelona). En feia la presentació David Minoves.


Rafael Senra: “Els límits del poder de la direcció dels empresaris: el control de les TIC, discrecionalitat i discriminació”, a l'Speakers' Corner

Rafael Senra Biedma, advocat laboralista, ha debatut sobre “Els límits del poder de la direcció dels empresaris: el control de les TIC, discrecionalitat i discriminació”. L'acte ha tingut lloc el 18 de març, a les 18.30 h, a l'espai de debat Speakers' Corner, dins de l'exposició del 50è aniversari de la fundació de CCOO de Catalunya, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila 3, de Barcelona).


Nàdia Varo: "Gènere, dones i sindicalistes" a l'Speakers'Corner

L'autora de l'estudi ens ha presentat el llibre 'Las militantes ante el espejo. Clase y género en las CCOO del área de Barcelona (1964-1978)' amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones.


Programació Speakers' Corner. Març del 2015

El mes de març continuen les sessions de debat per tractar amb arguments sobre la reforma laboral, gènere, dones i sindicalistes, el control empresarial de les TIC i el sindicalisme i la solidaritat.


Miquel Falguera: "La reforma laboral del 2012 i la interpretació judicial" a l'Speakers' Corner

Davant d'aquesta situació cal obrir un debat social sobre les necessàries propostes alternatives en el marc de la progressiva retallada de drets dels treballadors i de les organitzacions sindicals.


Andreu Mayayo: "Un any després de l'altre 23-F", a l'Speakers' Corner

El dimecres 25 de febrer del 2015, a les 18.30, a l'espai de debat Speakers' Corner, Andreu Mayayo ha parlat sobre el fals documental “Operación Palace”, dirigit pel periodista Jordi Évole, que es va transmetre per televisió el passat 23 de febrer de l'any 2014.


Reducción y combate del animal humano, de Víctor Gómez Pin, a l'espai de debat Speakers' Corner

Víctor Gómez Pin, catedràtic de Filosofia de la Universtitat Autònoma de Barcelona ha presentat el seu llibre Reducción y combate del animal humano, comptant amb la participació de José Luis López Bulla, a l'espai de debat Speakers' Corner, en el marc de l'Exposició CCOO 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014), al Museu d'Història de Catalunya.


Mary Nash: "Feminidades y masculinidades: Arquetipos y prácticas de género", a l'Speakers' Corner

El passat dimecres 11 de febrer de 2015, a les 18.30 h, Mary Nash, catedràtica d'història de la Universitat de Barcelona, ha presentat l'obra col·lectiva, que ha dirigit, sobre els ideals de la feminitat i de la masculinitat al llarg del segle XX, a l'espai de debat Speakers' Corner, al Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, al Palau de Mar).


Mor l'històric sindicalista i líder veïnal, Manuel Martínez

Ha mort Manuel Martínez (Barcelona, 1941 - 2015), treballador del sector de l'aigua i històric sindicalista de CCOO. A principis de l'any setanta va començar a treballar intensament en els moviments veïnals. Va formar part de la Coordinadora del Tèxtil de CCOO de Barcelona.


Ciutats i urbanització: crisi de ciutadania en època de globalització amb Jordi Borja

El dimecres 4 de febrer, a les 18.30 hores, a l'Speakers' Corner, espai de debat habilitat dins l'exposició "CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)", ha tingut lloc un debat sobre "Ciutats i urbanització: crisi de ciutadania en època de globalització".


'Segle XX, revista catalana d'història'

Ha sortit el número 7 de 'Segle XX, revista catalana d'història', que podeu consultar per Internet de forma gratuïta.


Prorrogada l'exposició “CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)”

L'exposició “CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)” romandrà oberta al públic al Museu d'Història de Catalunya fins al 3 de maig del 2015.


Programació Speakers' Corner. Febrer del 2015

El mes de febrer continuen les sessions de debat per tractar amb arguments sobre ciutats i urbanització; arquetipus i pràctiques de la feminitat i la masculinitat; la presentació del llibre 'Reducción y combate del animal humano', i el fals documental “Operación Palace", dirigit per Jordi Évole, sobre el 23-F.


Debat sobre El Tractat transatlàntic, una nova ofensiva contra el model social europeu a l'Speakers' Corner, amb Dolors Comas d'Argemir

El dimecres 28 de gener, a les 18.30 hores, a l'Speakers' Corner, espai de debat habilitat dins l'exposició "CCOO: 50 anys d'història de Catalunya (1964-2014)", ha tingut lloc un debat sobre "El Tractat Transatlàntic, una nova ofensiva contra el model social europeu".


Jornada "Historia y tecnología digital"

Els dies 26 i 27 de gener del 2015, la Fundación 1º de Mayo, la Universitad Complutense de Madrid i la Casa Velázquez han organitzat la jornada "Historia y tecnología digital”, a la qual participarà Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya.


Mireia Bolibar Planas guanya el Premi Ángel Rozas amb el treball "Digue'm amb qui vas i et diré com participes"

"Digue'm amb qui vas i i et diré com participes: l'impacte de les xarxes personals sobre la participació associativa de la població immigrada" guanya el Premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials per a investigadors i investigadores novells.


"Els eixos europeus de les polítiques de memòria, debats i conflictes" amb Jordi Guixé

El passat dimecres 21 de gener, a les 18.30 h, a l'Speakers' Corner de l'exposició "CCOO: 50 anys d'història de Catalunya" tractàvem sobre el procés de construcció i gestió de la memòria pública a escala europea.


"La lucha por los derechos: una tarea compartida", amb Antonio Madrid

El dimecres 14 de gener, a les 18.30 h, a l'Speakers'Corner de l'exposició "CCOO: 50 anys d'història de Catalunya" tractàvem sobre el dret a l'acces als drets de les persones i els col·lectius amb més dificultats per fer-ho.


Programació de l'Speakers' Corner - Gener del 2015

Els dimecres del mes de gener continuen les sessions de debat per tractar amb arguments sobre el dret al dret, les polítiques de memòria i les conseqüències del Tractat Transatlàntic, a les 18.30 hores.


Guy Standing presenta el seu darrer llibre: 'Precariado. Una carta de derechos'

Comencen les sessions a l'Speakers' Corner dins l'exposició CCOO 50 anys d'història de Catalunya, espai de debat amb arguments i idees sobre el passat, el present i el futur del sindicalisme, el 18 de desembre a les 17 hores per tractar sobre la defensa dels drets del precariat.


Reconeixement a la militància de CCOO de Catalunya sota la dictadura

El moviment de les Comissions Obreres: el desafiament obrer a la dictadura (1964- 1977).Homenatge públic a les persones que van lluitar en plena dictadura per un nou moviment obrer i per les llibertats al nostre país.


Visita a l'Exposició CCOO 50 anys d'història de Catalunya

Les visites en grup a l'exposició CCOO, 50 anys d'història de Catalunya 1964-2014, que està al Museu d'Història de Catalunya, van començar amb els participants del projecte europeu Agree, formats per sindicalistes italians, romanesos i catalans.


Juan Navarro rep la Medalla d'Honor de la ciutat de Barcelona

Joan Navarro, fundador de Comissions Obreres, compromès amb el moviment veinal i amb el sindicat, membre del Consell Nacional de CCOO de Catalunya i President de la Comissió de la Gent Gran del Disstricte de Nou Barris


Premi Ángel Rozas

Ajornament del veredicte del Premi Ángel Rozas fins al mes de gener.


Participa en els actes organitzats per commemorar els 50 anys de CCOO de Catalunya

El 20 de novembre és molt especial per a CCOO de Catalunya, ja que es compleixen 50 anys de la seva fundació. Va ser l'any 1964 quan, en un altre 20 de novembre, la parròquia barcelonina de Sant Medir va acollir uns 300 enllaços sindicals i treballadors i treballadores de diferents sectors que van celebrar una assemblea en la qual es va crear formalment la primera Comissió Obrera de Barcelona i es va aprovar una històrica plataforma reivindicativa.


2014, 75è aniversari del final de la Guerra Civil

El proper dijous, 23 d'octubre, a les 19 hores, al Museu d'Història de Barcelona, a la sala de Martí l'Humà, plaça del Rei, s/n, es projectarà el documental 'La huella de los abuelos', dirigit i produït, per Xosé Abad.


El 19 de setembre acaba el termini de presentació dels treballs del Premi Ángel Rozas

El 19 de setembre acaba el termini de presentació dels treballs del Premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials per a investigadors i investigadores novells en la seva tercera edició. Consulta'n les bases


Inauguració de l'exposició “Psst!... Passa-ho!”

La Secretaria de Formació Sindical, Estudis i Cultura de CCOO de Catalunya té el plaer de convidar-vos, en el marc dels actes de l'11 de Setembre, a la presentació de l'exposició “Psst!... Passa-ho!”, que tindrà lloc el proper 8 de setembre, a les 12 h, al vestíbul de la seu nacional de CCOO de Catalunya, a la Via Laietana, 16, de Barcelona. L'exposició es podrà visitar del 8 al 23 de setembre, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 16 a 19 h.


9 de juny, Dia Internacional dels Arxius

El 9 de juny es celebrarà el Dia Internacional dels Arxius. La Fundació Cipriano Garcia i l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, com a membres de la Xarxa d'Arxius de CCOO, ens adherim a aquesta commemoració .


Ha mort Miquel Caminal

L'amic i company Miquel Caminal i Badia (Barcelona, 1952 - 23 de maig de 2014), catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona, va morir el passat 23 de maig. Volem recordar-ho i donar-li el condol a la seva família. Al llarg de la seva carrera docent, ha combinat la dedicació a diferents responsabilitats de la gestió universitària i també dels altres àmbits de la mateixa administració de la Generalitat de Catalunya.


Conferència sobre les relacions laborals a Portugal

Del 21 al 23 de maig de 2014, tindrà lloc a Lisboa una sèrie de conferències sota el títol Transformação das Relações Laborais em Portugal e o «Memorando de Entendimento», amb la intervenció de Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya


Presentació del llibre de Javier Tébar i J.F. Mota 'La muerte del espía con bragas'

El proper dijous 15 de maig, Javier Tébar i J.F. Mota presentaran el seu llibre 'La muerte del espía con bragas. Falangistas, policías, militares y agentes secretos en la Barcelona de la posguerra (1939-1945)', al Catalan Observatory de la London School.


La muerte del espía con bragas, finalista del Premio Rodolfo Walsh

En el marc de la Setmana Negra de Gijón, Javier Tébar i J.F. Mota han resultat finalistes del Premio Rodolfo Walsh, a la millor obra de no-ficció de gènere negre, pel seu llibre 'La muerte del espía con bragas'.


Presentació del llibre de Leopoldo Espuny: 'Viejo tango en Carnaval'

Dimecres, 2 d'abril, a les 19 hores, tindrà lloc la presentació del llibre de Leopoldo Espuny: 'Viejo tango en Carnaval', editat per El Viejo Topo.


II Simposi Internacional i Jornades d'Història Contemporània ('El col·lapse de les dictadures: ruptures i continuïtats')

Del 8 a l'11 d'abril del 2014, tindrà lloc al campus d'Història de la Universitat de São Luís, de Maranhão (Brasil), el II SIMPOSI INTERNACIONAL i JORNADES d'HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA: "El col·lapse de les dictadures: ruptures i continuïtats"


Denúncia per a la Querella Argentina 4591/10 “Contra els crims del franquisme”.

La Fundació Cipriano Garcia – CCOO de Catalunya fa una crida a totes aquelles persones que vulguin presentar una denúncia individual com a víctimes de la repressió de la dictadura franquista, es posin en contacte amb la Fundació


Nova etapa de 'Segle XX', revista catalana d'història

Edició electrònica realitzada conjuntament per la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya i la Universitat de Barcelona.


La Barcelona grisa, obscura i trista dels anys cinquanta

Javier Tebar, historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya participa en l'edició de BCNegra 2014 sobre novel·la negra de Barcelona, el proper 3 de febrer


50è aniversari de CCOO de Catalunya (1964-2014)

El projecte “CCOO, 50 anys construint presents i futurs” s'articula a través d'un conjunt d'activitats al voltant del 20 de novembre del 2014, com a data simbòlica de la seva fundació, que tindran lloc a la ciutat de Barcelona. Posteriorment, com a entitat arrelada al conjunt del territori català, es portaran a terme diverses activitats per tot Catalunya, que s'estendran fins al mes de maig del 2015, moment en el qual es farà la cloenda dels actes commemoratius, amb la celebració de la festa de l'1 de Maig.


Jornada: Repressió franquista. Un balanç

Jornada per aprofundir en les dificultats metodològiques per a la consulta i anàlisis de la documentació de la repressió.


Presentació de "Cuellos blancos”: de empleados a trabajadores. El movimiento sindical de banca y ahorro en Barcelona (1957-1980)

La Fundació Cipriano García presenta el número 4 de la col$leció 'Materials d'Història de l'Arxiu' de José Fernando Mota Muñoz, José Manuel Rúa Fernández i Manuel Vicente Izquierdo: “Cuellos blancos”: de empleados a trabajadores. El movimiento sindical de banca y ahorro en Barcelona (1957-1980).


Mor la històrica sindicalista de CCOO Carme Casas, a l'edat de 92 anys

El dimarts 26 de novembre ha mort, a l'edat de 92 anys, la històrica sindicalista de CCOO i fundadora del sindicat a les comarques tarragonines, Carme Casas Godessart. La cerimònia d'enterrament tindrà lloc al Tanatori de Tarragona el dimecres 27 de novembre a les 18 h.


VIII Trobada Internacional d'Investigadors del Franquisme a Barcelona

Els dies 21 i 22 de novembre al Pati Manning de Barcelona


Acte de comiat de Joan Folch. Membre del grup de fundadors de CCOO de Catalunya

Quan fa dos mesos que va morir Joan Folch (Barcelona 1938-2013), els amics i companys han pogut participar en l'acte d'acomiadament que va tenir lloc a la seu de CCOO, a Via Laietana, sales 11 i 12.


CCOO acomiada a la sindicalista Maria Carreño

Aquest matí ha tingut lloc al Tanatori de les Corts el comiat de la sindicalista Maria Carreño, que ens va deixar abans d'ahir a l'edat de 88 anys


Col·loqui internacional: 'Treball i ciutadania: a la conquesta de la democràcia'.

El col·loqui ha tingut lloc el dijous 26 de setembre del 2013, amb l'objectiu de debatre sobre el paper del moviment sindical a l'Europa del sud (1950-1980) en la conquesta de la democràcia.


Ha mort Vicenç Faus, històric sindicalista de C

El seu comiat tindrà lloc aquest dilluns, 23 de setembre, a les 10.30 hores al Tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona


'Segle XX, Revista Catalana d'Història': 'Una voluntad de vínculos y de inclusión'

La nova etapa de la revista 'Segle XX'


Ha mort Joan Folch, membre del grup de fundadors de CCOO de Catalunya l'any 1964

El passat divendres 23 d'agost va morir Joan Folch García (Barcelona, 1938-2013), conegut com el “nen” entre el grup de fundadors de Comissions Obreres de Catalunya, allà per l'any 1964, perquè era el seu membre més jove, llavors tenia 21 anys


E. P. Thompson i la formació de la classe obrera a Anglaterra, mig segle després

Les jornades tindran lloc els dies 27 i 28 de juny a l'Escuela de Formación Sindical Muñiz Zapico. Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya participarà en una taula rodona: "Thompson i l'agenda per a una història radical".


Presentació a Madrid de la revista 'Segle XX, Revista Catalana d'Història'

Revista especialitzada en la història del segle XX que neix d'una col·laboració professional i independent entre historiadors de diferents universitats catalanes, espanyoles i d'altres països del nostre entorn i CCOO de Catalunya


Congrés de Patrimonio Industrial y Franquismo a Madrid

Del 12 al 15 de juny, a Escuelas Pías - Universidad Nacional a Distancia (UNED), Madrid


Convocada la 3a edició del Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials, per a investigadors novells

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya convoca la tercera edició del Premi Ángel Rozas, que es concedeix a la millor recerca realitzada per investigadors i investigadores novells en els diferents àmbits de les ciències socials sobre el món del treball.


II Conferència Internacional "Vagues i conflictes socials. Enfocaments transversals dels conflictes (des del segle XVIII fins avui dia)"

Trobada internacional per reflexionar sobre la conflictivitat des d'una perspectiva multidisciplinària i global.


Cessió del fons del despatx d'Albert Fina i Montserrat Avilés a CCOO de Catalunya

Els elements del fons comprenen prop de 30.000 expedients, des de la vessant estrictament laboral fins als expedients de defensa davant el Tribunal de Orden Público (1963-1977).


Acte d'homenatge a Santiago Carrillo

La Comissió Organitzadora Homenatge a Santiago Carrillo, amb el suport de la Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya i la Fundació Utopia - Joan N. García Nieto, ha organitzat un homenatge de Catalunya a Santiago Carrillo per al dia 12 d'abril, a les 18 hores, a la sala d'actes de la seu de CCOO de Catalunya, Via Laietana, 16.


CCOO de Catalunya cedeix una col·lecció d'objectes del moviment obrer dels anys 60, 70 i 80 al Museu d'Història de Catalunya

La cessió ha estat formalitzada en un acte on han participat el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.


Article sobre l'Arxiu Històric de CCOO

La revista "Frontissa" publica un article sobre l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya.


VIII Trobada Internacional d'Investigadors del Franquisme

Segona circular de la Trobada que tindrà lloc a Barcelona, el 21 i 22 de novembre de 2013.


Aparició del número de la revista International Journal on Strikes and Social Conflicts. Dossier de debat sobre Qui és classe obrera?

Classe obrera, vagues i conflictes


Aparició a la venda de Segle XX, revista catalana d'història

Els continguts del núm. 5 de Segle XX (2012), vegeu http://seglexxrevistacatalanahistoria.blogspot.com.es/


Seminari Universitari 'El movimento obrero en el Franquismo. Claves interpretativas'

Comptarà amb les ponències de José Babiano Mora, director del Archivo del Trabajo, Fundación 1º de Mayo i Javier Tébar Hurtado, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, Fundació Cipriano García


Jordi Merino i Noé guanya el Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells

“Les condicions d'ocupació I de treball a la Unió Europea 2005-2010 I la seva relació amb la salut. Possibles efectes de la darrera crisi econòmica en les condicions de la població assalariada”, de Jordi Merino i Noé, guanya el Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells


Presentació del llibre 'Resistencia ordinaria. La resistencia y el antifranquismo catalán ante el tribunal de Orden Público, 1963-1977'

La Fundació Cipriano Garcia – CCOO de Catalunya ha organitzat l'acte de presentació del llibre 'Resistencia ordinaria. La resistencia y el antifranquismo catalán ante el tribunal de Orden Público, 1963-1977', editat per Publicacions de la Universitat de València.


Conferència de Roger Griffin "Feixisme i terrorisme: ideologies extremistes com a fruit enverinat de la Modernitat"

Conferència sobre "Feixisme i terrorisme: ideologies extremistes com a fruit enverinat de la Modernitat", a càrrec de Roger Griffin, professor de la Oxford Brookes University del Regne Unit i un dels més prestigiosos analistes del feixisme.


Presentació del llibre Quan els obrers van ser els amos, de Xavier Vinader

El periodista Xavier Vinader presentarà el seu llibre: Quan els obrers van ser els amos. Una setmana de vaga general política a Sabadell el febrer de 1976, el dimecres 3 d'octubre a les 19.30 hores a la sala d'actes de Comissions Obreres de Catalunya (Via Laietana, 16, Barcelona). Hi intervindran, entre d'altres, Jordi Pujol i Soley, Joan Carles Gallego, Muriel Casals, Borja de Riquer i l'autor del llibre Xavier Vinader.


El 20 de setembre acaba el termini de presentació dels Treballs del Premi Angel Rozas

El 20 de setembre acaba el termini de presentació dels Treballs del Premi Angel Rozas, a la recerca en ciències socials pera investigadors i investigadores novells en la seva segona edició


CCOO de Catalunya lamenta la mort de Santiago Carrillo, figura imprescindible per entendre els esdeveniments del segle XX

CCOO de Catalunya lamenta la mort de Santiago Carrillo, gran amic del sindicat i defensor sempre dels drets socials i laborals dels treballadors i les treballadores


Presentació del llibre del sindicalista gallec, fundador de CCOO de Galicia: Latidos de vida y de conciencia. Memorias colectivas de Rafael Pillado.

L'històric sindicalista gallec, fundador de CCOO de Galicia, Rafael Pillado, presentarà a Barcelona el seu llibre: Latidos de vida y de conciencia. Memorias colectivas de Rafael Pillado, el dimecres 4 de juliol, a les 19.30 h., al Centro Galego de Barcelona (rambla Caputxins, 35-37).


Congrés Internacional Sindicalismo en España: del Franquismo a la estabilidad democrática (1970-1994)

Congrés Internacional Sindicalismo en España: del Franquismo a la estabilidad democrática (1970-1994), organitzat per la Universitat d'Oviedo (Campus de la Universitat Laboral a Gijón) i la Fundació Francisco Largo Caballero els dies 4, 5 i 6 de juliol de 2012. Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, hi intervindrà el 6 de juliol amb la ponència: "Ciclos de protesta, militancia y sindicalismo democrático: Comisiones Obreras, de la dictadura a la democracia".


40è aniversari de la mostra “Amnistía. Que trata de España” (Milà 1972)

Exposició “Arte e solidarietà”, a Milà, per commemorar el 40è aniversari de la mostra “Amnistía que trata de España (1972). Inclou una trentena d'obres d'artistes espanyols, com Picasso, Tàpies, Chillida, Equip Crònica, Juan Genovés o Ricardo Zamorano. Comptarà amb la participació de CCOO de Catalunya, CCOO-Barcelonès i la Fundació Cipriano García. En la inauguració, el 26 de juny, intervindran el Secretari general de la CONC, Joan Carles Gallego i el secretari de Cultura de CCOO del Barcelonès, Carles Vallejo.


Presentació del llibre Conversaciones en Colomers. Reflexiones sobre sindicalismo y política durante la transición a la democracia en España

La Fundació Cipriano Garcia presenta el tercer número de la col·lecció “Materials d'història de l'arxiu”: Conversaciones en Colomers. Reflexiones sobre sindicalismo y política durante la transición a la democracia en España. Recull de les converses que van mantenir a Colomers (Girona), els dies 15 i 16 d'abril de 2009, Isidor Boix, José Luis López Bulla i Carles Navales.


El Butlletí de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya fa ressó de la Jornada Internacional organitzada per la Fundació

Al darrer número del Butlletí de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, que adjuntem, es dona notícia de la Jornada Internacional que va tenir lloc el dia 24 de novembre de 2011, organitzada per la Fundació Cipriano García.


La revista Segle XX, entre les destacades del RESH

SEGLE XX, revista catalana d'història està entre les revistes d'Història Moderna i Contemporània que apareixen en el llançament recent, de desembre de 2011, del RESH (Revistas Españolas de Ciencias Sociales y Humanidades).


Ha mort Georgina Villanueva, històrica militant de CCOO de Catalunya

CCOO de Catalunya lamenta la mort de Georgina Villanueva Sánchez, històrica militant del tèxtil (i vídua del també històric membre de CCOO Tito Márquez), que ens ha deixat de forma sobtada.


Ha sortit publicat el número 4 de SEGLE XX, revista catalana d'història

S'ha publicat el número 4 de 'Segle XX', revista catalana d'història, corresponent a 2011, que pretén informar sobre l'estat de la recerca històrica i els principals debats historiogràfics amb una voluntat crítica i plural. La revista, impulsada per la Fundació Cipriano Garcia, està dirigida pel catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB) Andreu Mayayo.


Jornada Internacional "Arxius sindicals europeus: un model plural"

L'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya organitza el proper 24 de novembre la Jornada Internacional "Arxius sindicals europeus: un model plural", amb l'objectiu d'apropar arxivers, historiadors i estudiosos en general al plural món dels arxius sindicals europeus.


I Congrés sobre Història de la Presó i les Institucions Punitives

Primera circular del congrés.


La Biblioteca de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, en línia

Ja es pot consultar en línia el catàleg de la Biblioteca de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya.


Homenatge al catedràtic Josep Fontana al Centre Cultural Blanquerna, Madrid

El 25 d'octubre tindrà lloc l'acte d'homenatge a Josep Fontana amb el tìtol: ECONOMÍA BAJO EL FRANQUISMO, al Centre Cultural Blanquerna, C/Alcalá 44, Madrid. L'acte ha estat organitzat per AMESDE, associació que desenvolupa un treball sobre la memòria del segle passat posant l'accent en els col·lectius socials que lluitaren en condicions hostils per la recuperació i el manteniment dels valors democràtics.


VIII Encuentro Internacional de Investigadores del Franquismo. Barcelona, 21 i 22 de novembre de 2013. Organizat per: CEFID de la UAB i la Fundació Cipriano García. Amb la col·laboració de la Red de Archivos Históricos de CCOO

Primera Circular del VIII Encuentro


CCOO de Catalunya lamenta la mort de l'històric dirigent Josep Tablada

Va participar en l'assemblea constituent de la Confederació Sindical de CCOO de Catalunya el 1976.


Jornada sobre fonts orals i història del moviment obrer

Bilbao, 22 de setembre de 2011


Mor l'historiador Josep Termes

Ha mort Josep Termes, historiador del moviment obrer i dels orígens populars del catalanisme


Es reuneix el Consell de Participació del Memorial Democràtic per defensar aquesta institució

En una convocatòria oberta a entitats de la Memòria, s'ha reunit el Consell de Participació del Memorial Democràtic per respondre a les últimes actuacions del Govern i per defensar aquesta institució.


Les entitats memorialistes denuncien la situació actual del Memorial Democràtic

Les entitats memorialistes de la lluita antifranquista, entre les quals la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, han fet públic un comunicat sobre l'actual situació del Memorial Democràtic arran de la llei òmnibus, que modifica el decret del Memorial.


Primera notícia del VIII Encuentro Internacional de Investigadores del Franquismo

El Encuentro se celebrarà a Barcelona el 21 i el 22 de novembre del 2013


Article sobre els arxius sindicals a la revista "Lligall: revista catalana d'arxivística"

A l'article es fa l'anàlisi i la descripció del panorama actual dels arxius sindicals


Simón Rosado, Medalla d'Or al Mèrit en el Treball a títol pòstum

Aprovada pel Consejo de Ministros del Govern central el 24 de juny de 2011.


Mor l'històric sindicalista de CCOO Carles Navales

Les restes de Carles Navales romandran, des de demà dissabte a les 9 h, al Tanatori de Cornellà de Llobregat , on també tindrà lloc el comiat, diumenge 19 a les 10 h. Carles Navales, mort el passat 16 de juny víctima d'un infart, va estar lligat des de molt jove a les Comissions Obreres, on va arribar a ser secretari general del Baix Llobregat i membre de la direcció de CCOO de Catalunya.


Acte de reconeixement a la trajectòria cívica i professional de Josep Fontana i Jordi Nadal

En el marc del lliurament de la primera edició del Premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials, per a investigadors i investigadores novells, va tenir lloc l'acte de reconeixement a la trajectòria cívica i professional de Josep Fontana i Jordi Nadal.


Entrevista a "El Comercio", de Gijón, del director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya

Entrevista a "El Comercio", de Gijón, del director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya


Miguel Núñez, la seva memòria, la nostra herència: de la República a la globalització

CCOO de Catalunya i la Fundació Cipriano García organitzen un homenatge a la figura de Miguel Núñez, la seva memòria, la nostra herència: de la República a la globalització.En l'acte hi haurà la presentació del còmic Mil vidas más de Pepe Gálvez, Alfons López i Joan Mundet, i un extracte del documental Al final de la escapada, d'Albert Solé .


Seminari 'Història en moviment'. Conflicte, participació i imatges del treball

Amb motiu de la presentació del número 24 de la revista "Zapruder", l'Associació d'Historiadors italians “Storie in movimento” i la Fundació Cipriano García organitzen de manera conjunta una jornada de debat al voltant de la qüestió de l'autoritat en la història del treball.


Presentació del llibre "Materiales para el estudio de la abogacía antifranquista"

Es presenta a Barcelona el llibre "Materiales para el estudio de la abogacía antifranquista" coordinat per José Gómez Alén i Rubén Vega. El treball incorpora semblances biogràfiques d'alguns advocats que van lluitar per la llibertat i la democràcia sota el franquisme.


Jornades 'La SEAT i Barcelona. La represa sense democràcia, 1947-1973'

La Fundació Cipriano García participa amb una conferència sobre "La gestació de lideratges als moviments socials en els anys 50', que realitzarà Javier Tébar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, en unes jornades que aborden els canvis econòmics, socials i urbans produïts sense democràcia a la ciutat de Barcelona.


Presentació del llibre: 'Economía franquista y corrupción'

S'ha presentat el llibre 'Economia franquista y corrupción', dels historiadors Andreu Mayayo, Paola lo Cascio i José Manuel Rúa, en un acte organitzat conjuntament per la Fundació l'Alternativa i la Fundació Cipriano García. Aquest llibre aprofundeix en les causes del subdesenvolupament que el franquisme va provocar a l'economia espanyola.


Projecció de la pel·lícula Das Leben der Anderen (La vida dels altres), de Florian Henckel von Donnersmarck

L'AHCO animarà el debat al cine-fòrum de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona


Una placa recupera la memòria del Somorrostro, barri de barraques de Barcelona

CCOO de Catalunya es va adherir a la petició ciutadana que sol·licitava a l'Ajuntament de Barcelona recuperar el nom de Somorrostro a la platja que ocupa l'antic barri de barraques.


Editat el tercer número de 'Segle XX', revista catalana d'història

S'ha editat el tercer número de 'Segle XX', revista catalana d'història, corresponent a 2010, que pretén informar sobre l'estat de la recerca històrica i els principals debats historiogràfics amb una voluntat crítica i plural. La revista, impulsada per la Fundació Cipriano Garcia, està dirigida pel catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB) Andreu Mayayo.


Adhesió al manifest 'Memòria i justícia. Contra la impunitat i l'oblit'

La Fundació Cipriano García s'ha adherit al manifest que s'ha promogut des de l'Associació Catalana d'Expresos Polítcs com a reivindicació de la memòria de l'antifranquisme dels anys 60 i 70, coneguda com a Generació TOP, i denuncia contra la impunitat i l'olbit.


Presentació del llibre 'El movimento obrero en la gran ciudad (1960-1980)'

'El movimiento obrero en la gran ciudad. De la movilización sociopolítica a la crisis económica (1960-1980)' tracta sobre la mobilització i la protesta social protagonitzades pel moviment obrer a grans ciutats espanyoles i europees al llarg de les dues dues dècades.


Simposi internacional sobre 'La ciutat hispànica contemporània'

La Fundació Cipriano García participa amb una conferència sobre "Memoria obrera i arxius", que realitzarà Javier Tebar, director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, en una jornada sobre les ciutats espanyoles en el marc del Simposi internacional sobre 'La ciutat hispànica contemporània'.


Presentació de 'SEAT Modelo para armar. Fordismo y Franquismo (1950-1980)'

La Fundació Cipriano García publica el segon número de la col·lecció Materials d'Història de l'arxiu l'estudi d'Andrea Tappi, 'SEAT modelo para armar. Fordismo y Franquismo (1950-1980)' que serà presentat al Museu d'Història de Barcelona el proper divendres 10 de desembre. El llibre es pot adquirir directament a través del web de l' Editorial Germania l'Editorial Germania


El procés 1001 contra CCOO. Símbol i significat de la lluita obrera durant el tardofranquisme

El procés 1001 contra CCOO. Simbol i significat de la lluita obrera i democràtica sota la dictadura franquista a debat amb Jaime Sartorius, Eduardo Saborido i José Luis López Bulla a l'Espai Memorial Democràtic. L'acte va comptar amb les intervencions de Joan Saura, conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i Joan Coscubiela, president de la Fundació Cipriano García -CCOO de Catalunya


'La industria algodonera en China, 1890-1950', de Carles Brasó Broggi, guanya el 1r Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials per a investigadors novells

Dels tretze treballs presentats en la primera convocatòria del Premi Ángel Rozas, a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells, "La industria algodonera en China, 1890-1950", de Carles Brasó Broggi, n'ha resultat el guanyador. El treball presentat aborda des de l'anàlisi d'un sector concret, com és el cotoner a Shanghai en el període esmentat, els factors que varen impedir la industrialització de la Xina.


Celebrat l'acte d'homenatge a Antoni Tàpies

Fet a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona el passat 18 de novembre.


Seminari Internacional "Treball i empresa, entre memòria i futur"

La Fundació Cipriano García col·labora en el Seminari Internacional "Treball i empresa, entre memòria i futur", amb la participació de Javier Tebar, director de l'Arxiu Històric de CCOO en una taula rodona presentant l'experiència del nostre arxiu. El seminari ofereix un espai de trobada i de debat entre diferents institucions que treballen en el camp de la conservació de la memòria i de la divulgació de la cutura del treball i de l'empresa


CCOO de Catalunya destaca Marcelino Camacho com la figura més important del sindicalisme espanyol del segle XX

Marcelino Camacho, històric sindicalista i fundador de CCOO, ha mort la matinada del divendres 29 d'octubre a l'edat de 92 anys.


SEMINARI "MOVIMENT OBRER: HISTÒRIA I CULTURA"

Divendres 29 d'octubre s'inicia un seminari sobre la història i la cultura del moviment obrer, organitzat per l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes i amb la col·laboració, entre d'altes de la Fundació Cipriano García. L''objectiu del seminari és oferir una panòramica del paper desenvolupat per aquest moviment al llarg de la història contemporània.


CCOO de Catalunya deixa en dipòsit una obra de Tàpies a la Fundació Palau i Fabre

CCOO posa al servei de la ciutadania "Empremta de mà" (1974), d'Antoni Tàpies, que es pot visitar a la Fundació Palau i Fabre de Caldes d'Estrac.


Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials per a investigadores i investigadors novells

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya convoca en la seva primera edició el Premi Ángel Rozas a la recerca en ciències socials, per a investigadores i investigadors novells amb l'objectiu de reconèixer la millor recerca desenvolupada en els diferents àmbits de les ciències socials sobre el món del treball.


Presentació de "Mis manos, mi capital". Els treballadors de la construcció, les CCOO i l'organització de la protesta a la Gran Barcelona (1964-1978)

Amb la publicació de la recerca de José Fernando Mota Muñoz, "Mis manos, mi capital" -els treballadors de la construcció, CCOO i l'organització de la protesta a la Gran Barcelona (1964-1978)- s'inicia la col·lecció ''Materials d'història de l'arxiu'', impulsada per l'Arxiu Històric de la CONC, de la Fundació Cipriano García, que vol ser una eina per difondre els estudis sobre el món obrer contemporani, segles XIX i XX . El llibre es pot adquirir directament a través del web de l'Editorial Germania


Presentació del llibre "Los ángulos ciegos"

La Fundació Cipriano García participa amb una conferència sobre "La transició a Catalunya",que realitzà Rosa Sans, directora de la Fundació Cipriano García,en una taula rodona sobre la transició en el marc de la presentació del llibre Los ángulos ciegos.


Ha mort Àngel Rozas, fundador de CCOO de Catalunya

El dimarts 1 de juny ens va arribar la colpidora notícia de la mort d'Àngel Rozas Serrano, a l'edat de 82 anys, després d'una llarga malaltia. L'Àngel Rozas va ser una persona clau en la recuperació de les llibertats democràtiques, polítiques i sindicals d'aquest país i fundador de Comissions Obreres. En l'actualitat era el president d'honor de la Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya


Emotiu acte sobre la història de CCOO a Mataró

Conferència sobre la història de CCOO al Maresme, amb la participació de Rosa Sans, directora de la Fundació Cipriano Garcia, amb un breu repàs sobre els orígens de les Comissions Obreres de Catalunya.


La Fundació Cipriano García dóna suport a la iniciativa per reclamar un reconeixement públic a la memòria dels barris de barraques de Barcelona.

Es reclama que es recordi l'emplaçament del barri de barraques del Somorrostro, fent visible aquest nom en un tram de la platja de Barcelona, així com la senyalització i la commemoració sobre el terreny d'alguns dels altres barris de barraques més significatius que hi va haver a la ciutat de Barcelona, com els que hi havia a la muntanya de Montjuïc, al Carmel i al Turó de la Rovira o als barris de la Perona i del Camp de la Bota, entre d'altres.


Presentació de 'Segle XX. Revista catalana d'història', a la Universitat Autonoma de Barcelona (UAB)

En el marc de la Quinzena de la Recerca del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, es presenta la Revista Segle XX, el dimarts 16 de febrer, a la Sala d'Actes de la facultat, a les 16 hores. Aquestes jornades estan dirigides als estudiants que volen iniciar-se en la recerca i en la realització de la tesi de doctoral.


Presentació del llibre ''Políticas archivísticas para la defensa de los derechos humanos'

El llibre d'Antonio González Quintana 'Políticas archivísticas para la defensa de los derechos humanos, publicat per la Red de Archivos Históricos de CCOO, recull l'informe, actualitzat el 2008, del Consell Internacional d'Arxius (ICA) sobre arxius i drets humans. És una obra de referència imprescindible per a arxivers, historiadors, juristes i persones interessades en la defensa dels drets humans.


Ha sortit l'edició del número 2 de Segle XX, revista catalana d'història

Ja ha sortit el segon número de Segle XX, revista catalana d'història, que amb una periodicitat anual, pretén donar a conèixer l'estat de la recerca històrica i els principals debats historiogràfics amb una voluntat crítica i plural. La revista està impulsada per la Fundació Cipriano Garcia de CCOO de Catalunya, i dirigida pel catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB) Andreu Mayayo. Editada per l'Editorial Afers, va néixer el 2008, fruit d'una col·laboració entre historiadors de diferents universitats catalanes i d'altres indrets. És una revista, realitzada a Catalunya, que està especialitzada en la història del segle XX.


VII Encuentro de Investigadores sobre el Franquismo

Com cada quatre anys, la Red de Archivos de CCOO organitza aquesta trobada, que en aquesta edició se celebra a Santiago de Compostela els dies 11, 12 i 13 de novembre de 2009, i on participen destacats investigadors d'Espanya i d'Europa.


Signatura d'un conveni marc de col·laboració entre el grup Agbar i la Fundació Cipriano García

Àngel Simon, director General del grup Agbar i el president de la Fundació Cipriano García, Joan Coscubiela han signat un conveni marc de col·laboració pel qual les dues entitats es proposen col·laborar en el segon número de la revista Segle XX. Revista Catalana d'història i en la realització d'un projecte d'avaluació documental i perspectives de recerca històrica sobre aigües de Barcelona.


Seminario Internacional "Represión, derechos humanos, memoria y archivos"

En l'ambit de la memòria de les víctimes de la repressió i de la violació dels drets humans, els arxius que contenen informació sobre el tema tenen un paper fonamental. Amb aquest seminari es pretén visualitzar l'activitat memorialística i comparar les polítiques de memòria entre si, així com discutir el paper creixent que tenen els arxius tant en les polítiques de memòria com en relació amb els drets humans.


Seminari ''El moviment obrer a la gran ciutat. De la mobilització sociopolítica a la crisi econòmica (1960-1980)''

Els passats 14 i 15 de setembre va tenir lloc el Seminari internacional d'Història ''El moviment obrer a la gran ciutat'' organitzat per la Fundació Cipriano García amb el Centre d'Estudis sobre les èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Memòries del viatge (1940-1975). Museu d'Història de la Immigració de Catalunya. Sant Adrià de Besòs

La Fundació Cipriano García ha col·laborat en aquesta obra amb la participació de Javier Tébar -historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya-, com a autor d'un dels capítols, el referent a Immigració i treball a Catalunya (1939-1975).


Exposició "Retrats d'intel·lectuals Segle XX", d'Antonio Meseguer

Les il·lustracions d'Antonio Meseguer que presentem en aquesta exposició son formes de ''realitat'' que construeix el nostre amic, son presències d'intel·lectuals, una mostra personal i particular d'alguns d'aquells que han contribuït en diferents formes i expressions, al pensament del segle XX i també d'aquest segle.


Exposició "Miralls de paper" de Vicenç Carrión

La Fundació Cipriano García presenta aquí una petita mostra de la fotografia de Carrión, identificable sobretot en la barreja de colors i pells que rellisquen per la textura i la llum, i en els què l'autor es reconeix com en una pàtria íntima, la de la llum filtrada pel lent que escull.


Presentació de la revista catalana d'història "Segle XX"

Demà dimarts, 2 de desembre, a partir de les 9.30 hores, al Palau de la Virreina, es presenta la revista catalana d'història "Segle XX", especialitzada en la història del segle passat.


Una presència decisiva. Crònica gràfica de CCOO de Catalunya, 1964-2008

Història gràfica de CCOO de Catalunya, realitzada a partir de les imatges que es conserven a l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, i que ofereix una visió de la trajectòria del sindicat durant aquests anys. Va ser presentat amb motiu del 9è Congres de CCOO de Catalunya.


"Cultura viva. Jornades sobre recerques de patrimoni etnològic i cultura popular",

La Fundació Cipriano García ha col·laborat en aquestes jornades amb la participació de Javier Tébar -historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya-, presentant el projecte de recerca "Entre el barri i la fàbrica", dut a terme a la Fundació. Les jornades van oferir un balanç de les recerques de més entitat recolçades pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, entitat depenent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Los archivos del mundo del trabajo en Andalucía

La Fundació Cipriano García ha col·laborat en aquestes jornades amb la participació de Javier Tébar -historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya-, presentant i fent un balanç dels arxius sindicals de Comissions Obreres. Les jornades pretenen analitzar la situació actual dels arxius del món del treball i les possibilitats que ofereixen a la investigació, però sense perdre la perspectiva del paper que tenen en la configuració futura del patrimoni documental.


Moviment obrer a Catalunya, 1953-1976

La Fundació Cipriano García ha col·laborat en aquesta jornada amb la participació de Javier Tébar -historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya-, presentant la ponència "Partit i nou moviment obrer. Reflexions sobre la seva relació durant els anys 60 i 70". La jornada ha fet un recorregut històric a travès dels aspectes més destacats del moviment obrer a Catalunya durant aquests anys, com les condicions de treball, les primeres lluites obreres, i la formació d'un nou model sindical.


Seminari "Archivos de fuentes orales: creación, conservación, investigación y divulgación"

La Fundació Cipriano García ha col·laborat en aquest seminari amb la participació de Javier Tébar -historiador i director de l'Arxiu Històric de CCOO de Catalunya-, presentant el projecte "Biografies Obreres" de fonts orals de la Fundació. El seminari va pretendre abordar els aspectes relacionats amb el tractament de fons orals, tant des del punt metodològic com tècnic, intercanviant experiències entre arxius amb fons de testimonis orals i fomentant el debat sobre els problemes teòrics o metodològics a l'hora de posar en funcionament un arxiu oral.


Cinema i món del treball. Fordisme i post-fordisme

Aquest cicle ofereix una panoràmica sobre l'evolució de les formes de treball i de vida de la classe treballadora durant el passat SEGLE XX a través de dotze pel·lícules. Algunes d'elles són obres clàssiques i d'altres són molt contemporànies i corresponen al segle que vivim. L'objectiu d'aquesta activitat és reflexionar des d'un punt de vista històric, per una banda, sobre el mateix fenomen cinematogràfic i, per altra banda, sobre els relats construït al voltant de fenòmens actuals vinculats a la metamorfosi de les formes de produir, als canvis en les relacions per fer-ho, a l'organització obrera, al conflicte social i als debats sobre valor social de treball en la nostra societat.


Spagna 1936. Giuseppe Di Vittorio e la lotta internazionale per la democracia.

Amb motiu del 50è aniversari de la desaparició de Giuseppe Di Vittorio, Comissions Obreres de Catalunya i la Fondazione Di Vittorio de la CGIL han dut a terme una recerca històric sobre l'activitat realitzada per Di Vittorio durant la seva participació a la Guerra Civil espanyola -així com la seva posterior responsabilitat entre els grups antifeixistes a França a partir de 1937- en defensa de la República i contra el cop d'estat dels militars rebels.


Exposició: "Retrats d'immmigració. Estratègies per fer-se un lloc"

Exposició en col·laboració amb diferents institucions públiques i privades. El seu objectiu és el de donar a conèixer les experiències migratòries de col·lectius de catalans i catalanes a diferents ciutats de França entre 1939 i 2003. L'estructura ha estat concebuda com una aproximació des d'un punt de vista antropològic del que suposa l'"expulsió" d'aquestes persones fora del seu país, l'assentament al país d'acollida, i el dilema que han de resoldre entre el retorn i la permanència en un moment determinat de les seves vides.Exposició en col·laboració amb diferents institucions públiques i privades.


La memòria recuperada (1964-2004). 40 Aniversari de CCOO de Catalunya

L'exposició és un recorregut històric en un període de gairebé mig segle (1964-2004), que vol il·lustrar els orígens i la trajectòria de Comissions Obreres de Catalunya, cercant la vinculació entre fets, fites històriques i el paper de les persones que han fet possible la vida del sindicat


Eugenio Comencini: imatges i oficis

Eugenio Comencini, prestigiós artista plàstic italià, nascut a Savona l'any 1939, presenta una col·lecció monogràfica de treballadors de la construcció Els seus quadres es caracteritzen, entre d'altres qüestions, per l'ús d'una tècnica propera a la fotografia, amb colors marcats i nets, a punt de difuminar-se. Són aquestes imatges recuperades de la memòria i que la història no ha enregistrat, portades a la tela amb personatges de tot tipus, gent comuna, en una incessant sàtira contra la retòrica i l'oficialitat.


La memòria democràtica de Sabadell (1939-1976)

La memòria democràtica de Sabadell durant l'època franquista és d'una riquesa i d'una complexitat difícils de fer cabre en qualsevol text o imatge. En aquesta pàgina no hem pretès sinó donar elements per construir un espai en què el record i la reflexió sobre la història d'una ciutat i la seva gent puguin ser el resultat d'una experiència interactiva.


Exposició "Memoria democrática, proyecto solidario",

Exposició commemorativa del 25è aniversari de l'"Asamblea de Barcelona", l'any 1976. Es va exposar al Museu d'Història de Catalunya i feia un repàs a la història i la trajectòria de CCOO arran de la seva transformació en sindicat.


Exposició "Arte y compromiso", de Xaime Quessada

Exposició marcada pel compromís de l'artista amb l'art i amb els valor socials, i per una actitud de protesta contra la injustícia, la intolerància i l'opressió.


Seminari "Canvi social i canvi polític. Portugal, Itàlia i Espanya: tres països del sud d'Europa durant els anys setanta

Seminari organitzat per la Fundació Cipriano García - Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, amb la col·laboració del Grup de Recerca sobre l'Època Franquista de la UAB i de l'Archivio del lavoro di Milano de la CGIL. Celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el 26 de setembre de 2000.


Exposició "Cartells sobre prevenció d'accidents laborals de l'Arxiu Nacional de Catalunya, 1925-1937"

Exposició d'una selecció de cartells sobre prevenció de riscos laborals, tots ells editats entre 1925 i 1937, del fons gràfic de l'Arxiu Nacional de Catalunya. La mostra vol donar una visió històrica de la problemàtica encara vigent que representen els riscos i accidents laborals.


Premi Josep Barceló a la recerca històrica sobre la condició obrera i el sindicalisme a la Catalunya contemporània (segles XIX i XX)

En l'edició única d'aquest premi va ser guardonat Genís Barnosell, amb l'estudi "Orígens del sindicalisme català", que va ser publicat per Eumo Editorial l'any 1999.


Exposició "Solidaritat i Art: Milà 1972-Barcelona 1997"

Exposició commemorativa del 25è aniversari de l'exposició "Amnistía que trata de España", realitzada a Milà i impulsada per CCOO l'any 1972, i en la qual van participar artistes plàstics, poetes i músics espanyols, italians i francesos


Seminari "Sindicalisme i transició política"

En l'actualitat -i des de fa ja alguns anys- la transició política espanyola ha rebut una progressiva atenció per part dels científics socials i d'alguns mitjans de comunicació. Les iniciatives que han abordat aquesta etapa de la nostra història recent han mostrat uns resultats desiguals, però sens dubte han produit una notable repercusió en l'opinió pública


La vaga de La Canadenca i la jornada de 8 hores

Exposició organitzada per la Fundació amb motiu dels 75 anys de la conquesta de la jornada laboral de 8 hores


Taula rodona: Francesc Layret, el compromís d'un advocat amb la classe treballadora

Van participar en aquesta taula rodona: Soledad Bengoechea, historiadora Miquel Falguera, advocat laboralista August Gil Matamala, advocat laboralista Ignasi Riera, escriptor Francesc Roca, economista


© CCOO de Catalunya | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies |

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI